HIC meting

Head Injury Criterion (HIC)

Sporters gaan in hun sport steeds hoger en durven steeds meer. Vallen hoort bij sporten, maar met een goede valdempende ondergrond kan vaak voorkomen worden dat sporters ernstig letsel oplopen. Het type valdempende ondergrond is afhankelijk van de valhoogte van het toestel. Of de ondergrond voor voldoende valdemping zorgt, wordt bepaald door de Head Injury Criterion (HIC) meting. Speelplan heeft voor het vaststellen van deze waarde de draadloze HIC-meter ontwikkeld. Met dit instrument kan de valdempende waarde van de ondergrond snel en nauwkeurig bepaald worden.

Deze meetmethode kan snel en simpel worden uitgevoerd, je weet de valhoogte van een speeltoestel en laat de HIC-meter van deze hoogte vallen op een vaste ondergrond (kunstgras, rubbertegel, gietvloer). Als de HIC-waarde onder 1000, en de G-waarde onder 200 is, is de ondergrond voldoende. Op deze manier heb je snel en eenvoudig een goede indicatie van de valondergrond.

In de Europese Norm EN 1177 voor ondergronden zijn de eisen omtrent schokabsorberende bodemoppervlakken van sportplaatsen beschreven. De (dempende) kwaliteit van een valondergrond is moeilijk met het blote oog vast te stellen. Bij dempende producten zoals rubbertegels, gietvloeren, kunstgras etc., krijgt u bij aankoop een certificaat waarop aangegeven staat dat het product aan de normen voldoet. Ook voor losse ondergrond zoals zand, houtsnippers en boomschors staan laagdikte en overige eisen aan het materiaal voorgeschreven.

Neem contact met ons op

Interesse? Neem vandaag nog contact met ons voor een vrijblijvende afspraak. Vul het formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

Liever bellen? Wij zijn op werkdagen bereikbaar op:
+31 (0)36 – 30 30 906

Vraag de brochure aan!

Liever eerst meer informatie? Vraag onze brochure aan!

Contact Us