Ontwikkeling buitenspeelkaart.nl

In 2020 hebben wij samen met ons zusterbedrijf Speelplan de website www.buitenspeelkaart.nl ontwikkeld voor alle buitenspelers- en sporters van jong tot oud. Hierop zijn speel- en sportplekken in heel Nederland te vinden. In totaal staan nu 130+ gemeenten en ruim 21.000 speel- en sportplekken op de Buitenspeelkaart. De website is openbaar en maakt bewoners en bezoekers makkelijk en snel wegwijs in het speel‐ en sportaanbod in hun woon- of verblijfplaats. Want als iedereen de speel‐ en sportplekken goed weten te vinden, hopen we dat iedereen meer gaat spelen en bewegen!

Missie

Door meer bekendheid te geven aan de speel‐ en sportplekken willen wij iedereen stimuleren om meer te gaan spelen en bewegen! Tijdens onze participatieprojecten horen we keer op keer dat bewoners behoefte hebben aan een online kaart van alle speel-en sportplekken in hun gemeente. Zeker van openbare plekken is het belangrijk en eigenlijk vanzelfsprekend dat ze gemakkelijk te vinden zijn.

De Buitenspeelkaart is een initiatief van bureau Speelplan in samenwerking met alle deelnemende gemeenten. Als advies-, ontwerp-, en inspectiebureau komen wij door heel het land. Op deze manier hebben wij een flinke database van speel- en sportplekken opgebouwd. Grotendeels zijn dit openbare locaties en dat willen we graag met heel spelend en bewegend Nederland delen!

Hoe werkt de website

Bewoners en bezoekers kunnen op de Buitenspeelkaart de speel- en sportplekken in hun buurt zoeken. Door op de groene S te klikken komen de speel- en sportplekken tevoorschijn. Deze kunnen op twee manieren op de kaart worden weergegeven.

Basiskaart: Zijn de locaties van de speel‐ en sportplekken bij ons bekend? Dan zijn zij als rode stippen op de kaart te vinden met hierbij de straatnaam en een foto.

Speel- en sporticoontjes: Is er door ons speelruimteonderzoek in de gemeente gedaan? Dan worden speelplekken weergegeven met speel- en sporticoontjes. Zo is voor bewoners meteen zichtbaar waar de grote en kleine speelplekken liggen en waar je een bepaalde sport kan doen of waar bijvoorbeeld groene/natuurlijke speelplekken zijn. Inmiddels staan 30 gemeenten met icoontjes op de kaart, bijvoorbeeld Amersfoort en Haarlem.

Deelname en kosten

Elke gemeente kan meedoen met de Buitenspeelkaart. Zo wordt de Buitenspeelkaart een platform waar heel Nederland plezier van heeft. We vinden het daarom ook belangrijk dat deelname laagdrempelig is en de kosten redelijk en naar rato voor elke gemeente.

Basiskaart: u levert de coördinaten en foto’s van locaties aan, wij zetten deze als stippen op buitenspeelkaart.nl. Kosten: 2 euro per locatie

Speel- en sporticoontjes: wij doen een speelruimtescan, maken foto’s en verzamelen de benodigde informatie. Daarna zetten we alle speel‐ en sportplekken met icoontjes en foto’s op buitenspeelkaart.nl. U ontvangt hierbij ook een fotoboek van alle locaties en desgewenst een volledig onderzoeksrapport, te gebruiken bij planvorming en participatie. Kosten: vanaf 12 euro per locatie, maatwerk. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Eigenwijs: u doet zelf een speelruimtescan met onze speelruimtescan-app en zet alle speel‐ en sportplekken met icoontjes en foto’s op buitenspeelkaart.nl. Kosten: 6,50 per locatie

Jaarlijkse deelnamekosten
Wij vragen per gemeente een jaarlijkse bijdrage van 250 euro. Zo draagt ieder bij aan het bijhouden en de doorontwikkelen van de website. Gemeenten met een icoontjeskaart betalen jaarlijks aanvullend 1 euro per locatie voor de extra functies.

Eigen inlog
Gemeenten krijgen een eigen Buitenspeelkaart-inlog voor het wijzigen van foto’s en aan/uit zetten van locaties. Dit kunnen eventueel ook meerdere accounts zijn, bijvoorbeeld een per wijkbeheerder.

Kaart up-to-date houden
Als een speel- of sportplek opnieuw ingericht of veranderd? Dan kunt u inloggen en nieuwe foto’s uploaden. Gemeenten met een icoontjeskaart kunnen deze wijzigen, bijvoorbeeld, als er doeltjes aan een plek zijn toegevoegd.

In gemeenten die voor de inspectie van de speel- en sportplekken gebruik maken van het beheersysteem ABS, worden na elke inspectie automatisch geüpdatet op buitenspeelkaart.nl. De aanpassingen van icoontjes moeten wel handmatig worden bijgehouden.

Bent u benieuwd naar het ABS beheersysteem? Kijk dan op www.dctt.com.

Doorontwikkeling en app

Aan de Buitenspeelkaart worden nog allerlei leuke functies en snufjes toegevoegd. Zo wordt het eind 2020 mogelijk voor gemeenten om tekst in de foto pop-ups te plaatsen. Daarnaast kunnen speeltuinverenigingen en goed toegankelijke/inclusieve speelplekken worden voorzien van een eigen icoontje. In 2021 wordt het ook mogelijk voor bewoners om speelplekken via de buitenspeelkaart te beoordelen en kan de kaart worden gebruikt voor het doen van enquêtes.

In de toekomst willen wij een app ontwikkelen gekoppeld aan de Buitenspeelkaart voor kinderen om buitenspelen te stimuleren. We zijn hiervoor nog op zoek naar samenwerkingspartners.

Neem contact met ons op

Interesse? Neem vandaag nog contact met ons voor een vrijblijvende afspraak. Vul het formulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met u op.

Liever bellen? Wij zijn op werkdagen bereikbaar op:
+31 (0)36 – 30 30 906

Vraag de brochure aan!

Liever eerst meer informatie? Vraag onze brochure aan!

Contact Us