Mag ik inspecteren?

Mag ik inspecteren?

Wie mag inspecties uitvoeren?

Sinds 1997 hebben we in Nederland het BVAS, nu beter bekend als het WAS. Hierdoor is er veel verandert. Sinds 1997 moeten speeltoestellen, voordat ze geplaatst mogen worden in de openbare ruimte, gekeurd worden. Dit kan met een typekeuring speeltoestellen, waarbij een type toestel in serie gemaakt mag worden, of middels een incidentele keuring speeltoestellen, waarbij een toestel eenmalig gekeurd wordt.

Een gekeurd toestel betekent nog niet dat er niks meer kan gebeuren. Daarom is regelmatig onderhoud en inspectie noodzakelijk.

Kan ik gewoon inspecteren in mijn gemeente?

Inspecties aan speel- en sporttoestellen in de openbare ruimte mogen uitgevoerd worden door een bekwaam persoon, maar wat is bekwaam precies? Bekwaam wil zeggen enige kennis van speel-sporttoestellen en de ondergronden. Bij Speelplan geven wij al jarenlang cursus aan diverse gemeenten en organisaties in de speelbranche. De 5 daagse cursus inspecteur spelen geeft je op elk onderdeel van de Norm inzicht en laat jou op een interactieve manier (halve dag theorie, halve dag praktijk) zien waar je precies op moet letten tijdens het inspecteren van speel- en sporttoestellen. Aan het einde van deze cursus ontvang je een certificaat. Hiermee toon je jouw bekwaamheid aan. Een SVS-certificaat is niet verplicht, maar is een mogelijkheid om aan te tonen dat je bekwaam bent om inspecties uit te voeren. Om je kennis op pijl te houden na de 5 daagse cursus inspecteur spelen is het aan te raden om jaarlijks een opfriscursus te volgen. Dit omdat er regelmatig wijzigingen en nieuwe inzichten zijn op het gebied van spelen.